Inca o veste buna pentru toti cei interesati de beneficiile unor terapii inovatoare: terapia cu ozon cu aplicatii atat in multe specialitati medicale, dar si in dermatologie si cosmetica este disponibila si in Romania. In cele ce urmeaza ne vom referi doar la beneficiile acestei terapii in cosmetica dat fiind numarul imens al aplicatiilor.
Inceputurile terapiei cu ozon s-au concretizat in mai multe tari din vestul Europei in urma cu aproximativ 20 de ani, iar practicile medicale sunt recunoscute de catre Ministerul Sanatatii din tarile respective.
In ultima perioada, in tarile dezvoltate lupta antiimbatranire a cunoscut o amploare din ce in ce mai mare. Societatile stiintifice antiageing au luat o amploare din ce in ce mai mare, iar medicii de diverse specialitati incep sa fie din ce in ce mai interesati de combaterea efectelor fenomenului imbatranirii. Principalul “inamic” incriminat este reprezentat de speciile reactive ale oxigenului, asa zisii “radicali liberi”. Intr-adevar oxigenul poate fi considerat o arma cu doua taisuri: este esential vietii constituind printre altele si o arma utilizata de sistemul imun in procesul de combatere a bacteriilor si virusurilor. Dar efectul de distrugere se poate exercita si asupra propriilor tesuturi daca sistemul antioxidant este insuficient.
Ozonul este o molecula de oxigen care in vitro se comporta ca un puternic oxidant. In organismele vii insa, cercetarile au relevat ca ozonul are un efect benefic, antioxidant. Acesta este principiul pentru care, desi privita initial cu suspiciune, terapia cu ozon a inceput sa ia din ce in ce mai mare amploare. Iata cateva din efectele observate la pacientii la care s-a aplicat terapia cu ozon:
-stimularea producerii de leucocite si implicit cresterea nespecifica a imunitatii.
-cresterea nivelelor de gamma interferon, TNF alfa si Interleukina 2, molecule care intervin in procesele imune cu cresterea consecutiva a capacitatii de aparare a organismului impotriva bolilor.
-antibacterian si antifungic
-efect anticancerigen prin inhibarea factorilor de crestere tisulara din tumori
-creste elasticitatea celulelor rosii sangvine cu oxigenarea consecutiva mult mai buna a tesuturilor.
Cum se practica terapia cu ozon?
Protocoalele practicate la momentul actual au ca principale cai de administrare autohemoterapia (ozonizarea unei cantitati de sange recoltata de la pacient care apoi se reintroduce), injectiile subcutanate si intramusculare, baile cu ozon atat uscate (prin introducerea corpului intr-un costum etans in care se insufla apoi oxigen amestecat cu ozon) sau umede prin cufundarea corpului intr-o cada cu apa in care s-a barbotat amestecul gazos ce contine ozon.
In cosmetica rezultate bune au fost obtinute in cazul:
-ridurilor prin practicarea injectarii subcutanate a unor cantitati mici de amestec gazos compus din oxigen si ozon
-reducerii aspectului de coaja de portocala a pielii prin practicarea bailor de ozon
-reducerii dimensiunilor formatiunilor nodulare din tesutul adipos al persoanelor afectate de celulita prin injectari subcutanate combinate cu autohemoterapii
-reducerii vizibile a ectaziilor venoase mai ales de la nivelul coapselor si gambelor prin injectari subcutanate
-rezultate bune in cazul patologiilor varicoase
-rezultate excelente in cazul infectiilor cutanate cu fungi (in special Candida) si a onicomicozelor (afectarea de catre infectia fungica a unghiilor).
Pe langa aceste rezultate putem remarca si faptul ca terapia cu ozon este un revigorant excelent al organismului care imbunatateste randamentul. Cativa sportivi de performanta au apelat la terapia cu ozon, in special autohemoterapia pentru a-si imbunatati capacitatea la efort, iar rezultatele sunt de luat in seama.
Un alt aspect interesant ar fi faptul ca autohemoterapia a dat rezultate bune in cazul persoanelor supraponderale care doreau sa slabeasca si incercasera in prealabil diverse diete fara succes. Terapia cu ozon este lipsita de efecte secundare, atata timp cat este aplicata respectand cu strictete protocoalele terapeutice. De aceea ea este si trebuie sa fie practicata doar de catre medici cu pregatire in acest sens.
Comments